Исторически музей "Искра"
 
съдове

накити от кост и антропоморфни фигури

зърнохранилище с апликирани човешки ръце колекция сърпове култови трикраки масички
Градски исторически музей "Искра" е създаден през 1901 г. от Петър Топузов и е един от най-старите в страната, с най-богати фондове в областта на археологията и етнографията. Разполага с над 50 000 експоната, първите от който са от 7-6 хилядолетие преди новата ера. Това са праисторически находки от селищната могила при завод "България" и с. Габарево. Сред тях са най-голямата колекция в България от сърпове, направени от еленов рог, интересни съдове и зърнохранилище с апликирани човешки ръце, накити от кост и антропоморфни фигури и култови трикраки масички. През 1930 г. директор на музея е известният писател и художник Димитър Чорбаджийски - Чудомир. Първоначално музеят заема само една малка стая, но през 1935 г. е преместен на горния етаж на новопостроената читалищна сграда. От 1981 г. се помещава заедно с Художествената галерия в нова модерна сграда, построена специално за целта. Там са подредени постоянните експозиции на петте отдела – “Археология”, “Възраждане”, “Нова история”, “Етнография” и “Най-нова история”.
копие на маска и пръстен , Светица
златни съдове, Голяма Косматка
сребърни съдове и съдове за благовонни масла от Голяма Косматка украшения за кон
златен венец, Голяма Косматка апликации за ризница и кания, Голяма Косматка находки от Куртова могила накити, злато и желязо от Мъглиж и Шипка
През 2005 г. е открита модерно оборудвана трезорна зала, в която са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските гробници в региона. Музеят изследва, стопанисва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели. Последните находки са от Куртова могила до с. Шейново, лятото на 2006 г.- предмети от погребение на последовател на Загрей (слънчевото начало на Дионисий).
В три самостоятелни зали са изложени находките от тракийския град Севтополис.
В сградата на музей “Искра” се помещава и Градската художествена галерия на Казанлък.
 

Материалите са предоставени от ИМ "Искра"

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
За сайта | Нова Загора - археологически обекти | Казанлък - археологически обекти | Маршрути | Контакти
Copyright © 2007