Музеи в Казанлък
 
 

Музеят на Розата се помещава в старата сграда на Института по розата. С богати веществени, снимкови и документални материали се проследява 330 годишната история на българското розопроизводство. Той е създаден през 1984 година с част от фондовете на ИМ „Искра”, събирани и обработвани през годините от 1901-ва насетне. Огромна заслуга за неговото богатство имат основателят на музей „Искра” Петър Топузов, Димитър Чорбаджийски-Чудомир и Стефка Дончева-Крачанова. Показани са оригинални съдове за производство на розово масло - казани; за съхранение и експорт - конкуми, шишета, каси; прибори за отделяне на розовото масло от розовата вода; шаблони на розотърговски къщи; оригинални снимки и документи на розотърговски фамилии и др. В двора на Музея на розата е възстановена примитивна розоварна, която през май - юни е действаща.

Литературно-художествен музей “Чудомир” На 27 май 1969 г. домът на Чудомир е обявен за музей, а на 13 април 1979 г. е открит комплексът от експозиция за жизнения и творческия път на писателя художник и картинна галерия. В него се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи и лични документи, рисунки, фотоси и факсимилета, предмети и вещи на Чудомир и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска . Картинната галерия ни среща с неповторимите образи, населили Чудомировия свят. В камерната зала на музея се уреждат гостуващи изложби, организират се литературни срещи, рецитали, прожекции на филми, посветени на изтъкнати български майстори на художественото слово и изобразителното изкуство. Седалище е на престижната културна фондация “Чудомир”.
 

 

Историко-етнографски комплекс "КУЛАТА" В реставрирани къщи от епохата на Възраждането с оригинални материали от фонда на отдел "Етнография" са показани селският и градският бит на местното население в края на миналия и началото на ХХ век. Сред море от дървета, чимшири и трендафили се намира Хаджиеновата къща. Тя е двуетажна, асиметрична. Домът е принадлежал на заможни розопроизводители и затова до навеса е разположена „гюлпана” (примитивна розоварна). Продължаваме разходката през комшулука, озовавайки се в скромна селската къща от двете стаи: соба и кухня и селскостопанския навес. Като атракция в ИЕК "Кулата" туристите могат да наблюдават бакърджийство, лютиерство, примитивно розоварене, както и да опитат от продуктите на маслодайната роза - мармалад, ликьор, гюловица.

Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" включва храм-паметник "Рождество Христово" край град Шипка, Национален парк "Шипка", Паметникът на победата край с. Шейново и Национален парк "Бузлуджа". Храм-паметник "Рождество Христово" е построен в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Позлатата на куполите му и многоцветната украса на фасадата се открояват на фона на планината и отдалеч привличат вниманието на пътниците в Шипченския проход. Национален парк "Шипка" е разположен на самия театър на военните действия и обхваща историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Паметникът на свободата е построен с волните пожертвования на българския народ и е открит е тържествено през 1934 г. На изток от Шипка се издига друг исторически връх - Бузлуджа. През 1961 г. тук са издигнати три паметника. Единият припомня за последния бой между четата на Хаджи Димитър с турците. Вторият е посветен на Учредителният конгрес на БСДП, третият - на 3 загинали партизани .  

 

Дом “Петко Стайнов” е устроен от фондация "Петко Груев Стайнов" в родната къща на композитора в Казанлък. Той представя музейна експозиция за живота, творчеството и обществената дейност на големия български композитор, създателят на българския симфонизъм академик Петко Гр. Стайнов. Дом “Петко Стайнов” е културно средище, състоящо се от: постоянна музейна експозиция "Петко Стайнов", устроена от Исторически музей "Искра"; музикален салон с пианото на композитора, предназначен за обучение по музика и за провеждане на продукции и камерни концерти; електронен архив с дигитални копия на документите и материалите отнасящи се до дейността и творчеството на Петко Стайнов.

 

Материалите са предоставени от ИМ "Искра"

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
За сайта | Нова Загора - археологически обекти | Казанлък - археологически обекти | Маршрути | Контакти
Copyright © 2007