Маршрут "Нова Загора и Казанлък - исторически забележителности"
 

І-ви  ден - събота

Маршрутът започва от гр. Нова Загора 10:00 ч. – 11:00 ч. - Посещение на Селищна могила с. Дядово - една от най- големите в цяла Югоизточна Европа, наричана и „Тракийската Троя”. Разглеждане на откритата улица от бронзовата епоха, покрита с дребни камъчета, която води от изток на запад; най-вътрешният, облицован с камъни ров, ограждал вътрешния град(цитаделата) на протоградския център през бронзовата епоха (2 хил. пр. Хр.);  експозицията от керамика, оръдия на труда, земеделски сечива, многобройни накити; триизмерния проект на могилата и ансамбъл от праисторическо жилище с керамична пещ.

11:00 ч. – 12:20 ч. Отпътуване и разглеждане на Исторически музей гр. Нова Загора. Той е рожба на ентусиазма на основателите на археологическо дружество "Загорие" от 1921 г., които си поставят за цел събирането, съхраняването и опазването на старините в Новозагорско. Благодарение на активната събирателска и изследователска дейност на работилите в музея, сега музеят притежава значителен фонд от над 40000 фондови единици.

12:30 ч. – 14:20 ч. Обяд в механа “Старата къща” – българска национална кухня

14:30 ч. – 15:30 ч. Посещение на “Къща на занаятите” гр. Нова Загора . Тук могат да се закупят предмети и сувенири ръчно изработени от майсторите на българските занаяти

15:30 ч. – 16:30 ч. Отпътуване  и посещение на Селищна могила с. Караново - културните пластове разкриват живот от края на VІІ и началото на VІ хилядолетие пр.Хр.  В нея се откриват хилядолетни културни напластявания. Разкопките на Карановската селищна могила водят до открития, които далеч надхвърлят националното си значение и са принос в развитието на световната археологическа наука
17:00 ч. – 18:30 ч. Отпътуване за гр. Казанлък

18:00 ч. – 19:30 ч. Настаняване в хотел “Зорница” и вечеря в ресторанта , след което се отправяме към откритата сцена зад Тракийската гробница, за спектакъла „Мистерии в долината” по ритуал у древните траки (продължителност на спектакъла 1 час).

20:00 ч. -  21:00 ч.  Спектакълът е по ритуал у древните траки и включва: посрещане в тракийско селище, наблюдаване на ритуала, програма-плакат с включено описание на спектакъла на съответния език; тракийски медалион зареден с положителна енергия (по оригинален образец), участие в пира в чест на новия цар, почерпка с вино и мезета по оригинални тракийски рецепти, право да се снима с жителите на тракийското селище и техния цар. (продължителност на спектакъла 1 час).

ІІ -ви  ден - неделя

08:00 ч. – 09:30 ч. Закуска в хотела.  Имате избор да се тонизирате в открития, закрития басейн или фитнес залата на хотела или просто да се наслаждавате на панорамата към града.

9:30 ч. – 10:30 ч. Слизане пеш през парка до оригинала и копието на Тракийската гробница под закрилата на ЮНЕСКО (на около 200-300 м от хотела), където ще видите оригинални стенописи с тракийска живопис и останалите погребални експонати – глинени съдове и част от погребално ложе.

10:30 ч. – 12:00 ч.  Етнографски комплекс „Кулата” , посещение на селска и градска възрожденски къщи, дегустация на сладко от рози, гюлова ракия и ликьор от рози. Посещение на местни занаятчии: медникар, лютиер и реставратор на старинно оръжие.

12:00 ч. – 13:30 ч. Обяд в ресторант „Хаджи Еминовата къща” – една типична подбалканска къща от Възрожденско време.

13:30 ч. – 14:30 ч. Разглеждане на Казанлъшкия исторически музей „Искра” , който е създаден през 1901 г. от Петър Топузов и е един от най-старите в страната, с най-богати фондове в областта на археологията и етнографията. Разполага с над 50 000 експоната, първите от който са от 7-6 хилядолетие преди новата ера. През 2005 г. е открита модерно оборудвана трезорна зала, в която са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските гробници в региона.

14:30 ч. – 16:00 ч.  Посещение на две гробници от „Долината на тракийските царе” намиращи се вляво от пътя за гр. Габрово.  
Могилата Оструша е открита през 1993 г. и е с една изцяло запазена камера с покрив разделен на десетки полета, изпълнени с портрети, сцени с хора, борба между животни, растителни и геометрични украси.
На запад от Оструша се намира могилата Голяма косматка открита през 2004 година В него са намерени много златни украшения, наколенници, шлем, меч, върхове на копия. Пред фасадата е открита великолепно изваяна бронзова глава от статуя на мъж. Счита се, че това е главата на самия цар Севт III, който бил погребан тук.

16:20 ч. – 17:30 ч.  Разглеждане на Храм-паметника “Рождество Христово”, построен в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Позлатата на куполите му и многоцветната украса на фасадата се открояват на фона на планината и отдалеч привличат вниманието на пътниците в Шипченския проход. Пред храма има павилиони с подаръци, сувенири и творби на художници, дърворезбари, ножари и други народни майстори.

17:30 ч. Отпътуване

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
За сайта | Нова Загора - археологически обекти | Казанлък - археологически обекти | Маршрути | Контакти
Copyright © 2007